Prostor pro to co & kdo & kdy & jak ve Strakonicích v souvislosti s děním v mládeži křesťanského sboru Elim Písek a její podstatné množiny Strakonických... ;-) ...aktuální dění hledejte vlevo v části "blíží se"

sobota 7. dubna 2007

Velkopáteční shromáždění v Písku

Toto je znak České lékárnické komory. Tato organizace má podobně jako např. American Medical Association a Stanford School of Medicine ve svém znaku hada na holi. Je to symbol řeckého zbožštělého lékaře Asklépia. Přirozeně bych se domníval, že tento symbol pochází z příběhu zapsaném ve Starém zákoně ve čtvrté knize Mojžíšově ve 21. kapitole, verše 4 - 9. Izraelský lid byl sužován hady pro svoji nevíru. Když přišli za Mojžíšem a přiznávali svůj hřích, tak Bůh ihned přikázal Mojžíšovi, aby zhotovil bronzového hada, kterého měl připevnit na žerď a kdokoliv na něj pohlédl, tak zůstal po uštknutí naživu. Na Velkopátečním shromáždění se četl tento příběh a četlo se ještě z Nového zákona, z 3. kapitoly Janova evangelia. Zde Ježíš vysvětluje Nikodémovi, že podobně musí být vyvýšen i Ježíš, aby každý, kdo v něho věří, měl život věčný. To vyvýšení nastalo právě při Ježíšově krutém ukřižování, které si na Velký pátek křesťané připomínají. Velký pátek je "Velkým" pátkem, protože jeho význam je tak velký.

Kázání měl br. kazatel Martin Běle. Pavel Makal posloužil při čtení z Bible a součástí shromáždění bylo i vysluhování Večeře Páně.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Ahoj Jozefe, tento znak nepochází z Bible, i když by se nám to křesťanům líbilo. Pochází od řeckého Boha Asklépia. Např. zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Askl%C3%A9pios
Čau Kamil

Jozef řekl(a)...

Díky za upozornění! Trošku jsem to na internetu zkoušel ověřit, ale když jsem hledal hada na holi, tak mi to našlo jenom spojitost s tím biblickým příběhem. Je fajn, že tě mám! :-)